Man op een laptop die verbindt met het internet via Wi-Fi
Home » Nieuws » Wi-Fi 6, de nieuwe Wi-Fi standaard

Wi-Fi 6, de nieuwe Wi-Fi standaard

Wi-Fi bestaat nu al ruim 20 jaar en we kunnen al niet meer zonder. Nu heeft de  Wi-Fi Alliantie officieel het Wi-Fi Certified 6 programma gelanceerd. Dat betekent dat de standaard volledig is afgerond en dat fabrikanten kunnen beginnen met het certificeren van hun apparaten. Wanneer de Samsung Galaxy S10 op de markt kwam, kwam het duveltje uit het doosje: deze telefoon had als eerste Wi-Fi 6.

IEEE 802.11b, IEEE 802.11n, 802.11ac, 802.11ax… Als het over Wi-Fi gaat krijg je aardig wat onduidelijke termen voorgeschoteld. Daarom besloot de Wi-Fi-Alliantie het te versimpelen; 802.11ac wordt Wi-Fi 5 en 802.11ax wordt de opvolger hiervan: Wi-Fi 6. Maar wat kunnen we nu precies verwachten van deze nieuwe standaard?

Verwachtingen

Uiteraard valt te verwachten dat je snellere netwerkverbinding krijgt, maar het echte hoogtepunt gaat de sterk verbeterde prestatie worden op drukke en openbare plekken. Plekken waar dus sprake is van veel verschillende apparaten die allemaal verbonden zijn met hetzelfde netwerk. Denk hierbij aan een station, bibliotheek of appartementencomplex. En uiteraard ook thuis wanneer meerdere familieleden tegelijk een film aan het kijken zijn en vervolgens je broer ook nog eens gaat gamen.

Door de “Target Wake Time” techniek kan een router met Wi-Fi 6 veel efficiënter een verbinding maken met een mobiel apparaat, waardoor de router alleen een seintje geeft wanneer het apparaat gegevens moet versturen of ontvangen. Dit bespaart energie voor je mobiele apparaten, waardoor je die minder snel aan een lader hoeft te leggen.

Snelheid

Het is nog onduidelijk hoeveel sneller de verbinding gaat worden; dat gaat afhankelijk zijn van verschillende factoren. Theoretisch gezien wordt Wi-Fi 6 circa 37 procent sneller als zijn voorganger. Zelfs als je die theoretische snelheid niet haalt, dan zal het alsnog verschil maken: in drukbevolkte gebieden wordt verwacht dat Wi-Fi 6 meer dan vier keer sneller gaat zijn!


Geplaatst

in

door

Meer van Het Beginstation